برای بازار و بازاریان چک از نان شب هم واجب تر است. یک روز تجارت بدون چک برای تجار قدیمی بازار کابوسی است که هیچ وقت قابل تحقق نخواهد بود.
به گزارش بانکی دات آی آر، برای اینکه اهمیت چک در بازار را بهتر درک کنید لازم است بدانید که پول نقد و خرید نقد در بازار به ندرت اتفاق می افتد . کاهش نقدینگی به دلیل تورم رکودی از یک سو و مدت دار بودن تحویل برخی اجناس از سوی دیگر باعث شده که چک بخش جدانشدنی بازار تجارت ایران باشد.
همین موجود حیاتی بعضی وقت ها بلای جان بازاریان می شود چه آنها که چک می کشند و چه آنها که چک دریافت می کنند. افزایش چک های برگشتی طی سال های اخیر باعث شده اهمیت مساله در بازار بیشتر آشکار شود.
صاحبان چک اگر به هردلیلی مثل نوسانات بازار نتوانند به تعهداتشان عمل کنند نزد بانک و همکاران و هم صنفی ها بی اعتبار می شوند و برای دریافت کنندگان چک هم عدم وصول چک به معنی این خواهد بود که پولشان دیرتر می رسند و تعهداتشان به تعویق می افتد.
حقیقت این است نظام اعتبار سنجی کاملا منظم ولی غیر رسمی در بازار در جریان است ،چک بعضی بازاریان مثل طلا می ماند و اعتبارشان نزد سایر کسبه به قدری است که چک شان حکم پول نقد را دارد اما برخی دیگر چندان خوش نام نیستند و موقع چک دادن باید تعهدات مختلف بدهند.
سیستم سنتی اعتبار سنجی در بازار همیشه وجود داشته اما در صورتی که نظام اعتبار سنجی بانک ها که مدت هاست در حال اجرایی شدن می باشدتحقق یابدعلاوه بر اینکه می تواند به بانک ها در جهت تعیین اعتبار مشتری هاشان و اختصاص تسهیلات و سایر خدمات بانکی موثر باشد می تواند به بازاریان هم کمک کند.
درصورتی که یک نظام چند منظوره دقیق در بانک ها تعریف شود بازاریان هم می توانند اعتبار صاحبان چک را تشخیص داده و با خیال راحت تر معامله کنند.
مدتی قبل بحث یکسان سازی نظام چک و ارائه چک های رنگی به منظور تعیین اعتبار صاحبان چک ها مطرح شد که به نظر برای بازاریان هم مناسب می نمود.
متاسفانه درحال حاضر نظام بانکی کمک خاصی به اعتبار سنجی بازایان نمی کند و آنها با تکیه به تجربیات چندین ساله شان به تجارت و مبادله می پردازند.
اما حقیقت این است که ضریب اشتباه در چنین سیستم هایی بسیار بالاست و هرلحظه امکان ضرر و زیان وجود دارد از جعل چک و هویت گرفته تا سایر راه های کلاهبرداری که تجارت بازاریان را با ابهام مواجه می کند.
در این بین کسبه جوان و کم تجربه بیش از سایرین در معرض خطر هستند.
نکته قابل توجه در این عرصه آن است که چک کم کم به معضلی در اقتصاد ما بدل شده . بسیاری از تبعات قانونی صدور چک بلامحل اطلاعی ندارند و عده ای هم با آگاهی کامل چک بلامحل صادر می کنند.
به این ترتیب بحران چک سلامت و آینده بازار را تهدید می کند بحرانی که تا قابل پیشگیری است باید برایش چاره ای اندیشید.