پیشتر برخی بر این عقیده بودند که چک پول های 100 هزار تومانی برای اقتصاد مضر هستند و باید جمع شوند . رئیس کل فعلی آن ها را برای اقتصاد ضروری می داند و دستور داده که توزیع شوند.
به گزارش بانکی دات آی آر، به نظر شما اقتصاد ایران به چک پول درشت نیاز دارد و یا نه؟ در این گزارش در پی یافتن پاسخ این سوال هستیم.
ایران چک های 100 هزار تومانی یکبار در سال 89 وارد بازار شد که پس از مدتی با توجه به ایرادات حقوقی مراجع نظارتی جمع آوری شد.
برخی کارشناسان معتقدند برای انتشار چک پول باید توجه داشت که با پشتوانه باشد، چرا که بی پشتوانه بودن باعث رشد نقدینگی و تورم خواهد شد، البته بازهم بهتر است که انتشار اسکناس با ارقام درشت تر جایگزین چک پول شود.
بهترین شیوه چاپ اسکناس های درشت به جای چک پول بوده و می توان این مبالغ را در غالب اسکناس منتشر کرد که قطعا اثر آن بر اقتصاد هم مثبت خواهد بود، چراکه چک پولهای ایران در خارج از کشور هم خرید و وفروش می شدند که این موضوع بر پایه پولی کشور اثر گذار است، لذا می توان با انتشار اسکناس های درشت از رخ دادن وقایع اینچنینی جلوگیری کرد.از لحاظ ماهیتی چاپ اسکناس درشت بهتر از چک پول است، چراکه در این صورت دیگر احتمال پولشویی وجود نداشته و قابل کنترل است، همچنین پشتوانه های بانک مرکزی را نیز دارد و در نهایت پایه پولی را هم بهبود می بخشد.
گروه دیگر کارشناسان نظر دیگری دارند آنها معتقدند با توجه به اینکه معادل ایران چکهایی که توزیع می شود، اسکناس بلوکه می شود و در اصل حجم پول را تغییر نمی دهد، این امر تاثیری بر روی تورم ندارد. همچنین افزایش سرعت مبادلات و کاهش هزینه چاپ اسکناس از مزیتهای انتشار چک پولها است.
ناگفته نماند که چک پول های جدیدی توسط بانک مرکزی منتشر نخواهد شد و همان چک پول های چاپ شده قبلی سال 89 به بانکها توزیع می شود و قرار نیست با ورود ایران چکهای 100 هزار تومانی به بازار پول های ریز از سطح جامعه جمع آوری شود.
چک پول های 100 هزار تومانی سال 89 دارای چه مشخصاتی هستند؟
مبلغ اسمی: 1000،000 ریالرنگ :رنگ غالب ایران چک یک میلیون ریالی قهوه ای روشن است ابعاد: 75 در160 میلیمتر
مشخصات روی چک:1- طرح روی ایران چک، قسمتی از بنای تخت جمشید است.2- واترمارک تصویر فردوسی درسمت چپ و در خمیره و کاغذ که درمقابل نور از دوطرف ایران چک قابل رؤیت می باشد.3- نخ امنیتی پنجره ای که از نوع هولوگرام وبا نوشته 1000,000 به صورت بی رنگ در بطن نخ می باشد.4- نخ امنیتی پنهان که درون کاغذ قرارگرفته و از نوع فلورسنت و با نوشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.5- فیبرهای مرئی که در سطح چک پراکنده است و بدون هیچگونه ابزاری قابل مشاهده است.6-در بردر بالای طرح تخت جمشید عبارت (IRAN CHEQUE 100) بصورت مخفی وجود دارد که با تغییر زاویه در مقابل چشم قابل رؤیت می باشد.7-کلیه نقاطی که به رنگ قهوه ای روشن روی ایران چک نشان داده شده است چاپ برجسته می باشند که با انگشتان دست به سهولت قابل لمس و شناسائی است.8- دارای شماره امنیتی فارسی درقسمت بالا سمت راست که در مقابل اشعه ماوراء بنفش به رنگ طلایی تغییر می یابد. همچنین دارای شماره سریال (MICR) با قابلیت کنترل ماشینی درقسمت پائین سمت چپ می باشد.9- برای چاپ آرم بانک مرکزی در قسمت وسط سطح چک از مرکب حرارتی استفاده شده به گونه ای که با لمس انگشتان دست و افزایش گرما طرح مذکور ناپدید و پس از سردشدن مجدد ظاهر می گردد.10- طرح ( see through نوع اول) در سمت چپ ایران چک عدد 1000,000در پشت و روی چک به صورت عمودی و ناقص چاپ گردیده که با قراردادن چک در مقابل نورعدد 1000,000 بطور کامل رؤیت می شود.11- مرکب ضد کپی- درطرح( see through نوع دوم) واقع در زیربنای تخت جمشید مرکب نارنجی رنگ در کپی رنگی از ایران چک به رنگ قهوه ای کم رنگ تغییر می یابد.مشخصات پشت ایران چک:1- در سمت چپ قسمت وسط عدد 100 بصورت نامرئی وجود دارد که با تابش اشعه ماوراء بنفش قابل رویت است.2- قسمتهایی از پشت چک در مقابل اشعه ماوراء بنفش به رنگ سبز روشن تغییر مییابد.
بانک مرکزی عنوان می کند که به منظور رفع مشکلات ناشی از انتشار چک پولهای بانکی و تسهیل بیشتر مبادلات در کشور در پی مصوبه هیئت وزیران مبادرت به انتشار چک پولها می کند. البته بانک مرکزی سیاست چاپ ایران چک توسط این بانک را سیاستی موقتی عنوان کرده بود.برای اولین بار در مردادماه سال 87 چک پولهای بانک مرکزی روانه بازار و جایگزین ایران چکهای متعدد و بدون پشتوانه بانکها شد.
بانک مرکزی دلیل جمع آوری چک پول های 100 هزار تومانی را مبارزه با پولشویی عنوان کرده است.
در قوانین و دستورالعملهای مربوطه در بانک مرکزی برای انتشار چک پول هیچگونه دستورالعملی مبنی بر انتشار ایران چک توسط این بانک وجود ندارد و تمام مقررات در این زمینه از جمله نحوه انتشار، خرید و فروش و سایر مقررات خطاب به بانکها است.